porții

1 tarta pentru oameni seriosi

timp

1h

dificultate

mediu

Sunt chiar fericita ca am “inventat” acest quiche fara gluten DIVIN. Spun ca l-am inventat, pentru ca efectiv am folosit ce aveam prin casa: faina fara gluten, unt vegan, smantana vegetala, ciuperci, spanac, prosciutto cotto, ceapa si un ou. De fapt, cam asa sta treaba cu quiche-urile, daca iti folosesti putin imaginatia iese ceva bun de tot.
 

Important: 

FAINA – Fiecare faina fara gluten este diferita, eu folosesc un mix din faina de porumb, orez, hrisca, tapioca si cartofi de la Doves Farm (plain white flour) asa ca nu garantez ca iese tarta daca folositi alt tip de faina fara gluten. In schimb, iese tarta (folosind aceleasi cantitati) daca puneti faina normala din grau, cu gluten.

UNT – Eu folosesc unt de la Naturli – compus din shea, cocos si crema de migdale dar iese tarta daca folositi si unt normal, din lapte de vaca (cu 82% grasime).

SMANTANA – Eu folosesc smantana din caju, dar puteti folosi si smantana lichida din lapte de vaca.

ingrediente:

ALUAT:

COMPOZITIE:

mod de preparare:

Am cernut faina intr-un bol, am adaugat untul (rece) taiat bucatele si am folosit o furculita  pentru a forma un aluat sfaramicios (exact cum se face crumble). Cand untul s-a combinat cu faina, am adaugat apa rece si am format o coca lipicoasa pe care am imbracat-o  in folie si am lasat-o la frigider pentru 30 de minute (minim).

Intre timp, am calit ceapa in ulei de cocos, am adaugat prosciutto cotto (eu am folosit unul fara gluten de la Citterio) si l-am rumenit putin dupa care am pus ciupercile taiate. Cand acestea au devenit sexy, am pus baby spanac proaspat si l-am lasat sa se gateasca aprox. 3-4 minute.

Am lasat tigaia sa se raceasca si m-am ocupat de tarta. Sa lucrezi cu faina fara gluten nu este deloc usor, trebuie sa ai multa rabdare si sa INTELEGI ca fara gluten nu exista elasticitate mai deloc. Important este sa intinzi aluatul direct in tava de copt, pentru ca este destul de dificil de intins pe masa. Aluatul fara gluten se sfarama destul de rapid dar, cu multa rabdare, se rezolva. 
Important: Daca optezi pentru varianta aluatului din faina de grau, trebuie sa intinzi aluatul mai intai pe masa, dupa care sa-l muti in tava.
 
Peste aluat am turnat minunatia din tigaie si foarte rapid am facut un dressing: smantana vegetala, ou, sare si piper. Daca nu ai restrictii culinare, propun sa adaugi in clipa asta o branza maturata. Cred ca e the real deal.
 
Am lasat tarta la cuptor 35-40 de minute la 180 de grade. Acestea fiind spuse, ma intorc in bucatarie ca mai am de pregatit ceva.

Enjoy