Kalimera ))
Bougatsa este un desert tradițional grecesc. De curând am aflat că este un desert specific doar zonelor insulare. Cam toate preparatele grecesti îmi plac foarte mult, în special plăcintele (sărate sau dulci). Poate ăsta-i și motivul pentru care acum 4 ani, în Grecia, am mâncat această plăcintă dulce la micul dejun timp de 2 săpămâni. Eu m-am îngrășat 1 kg iar prietenul meu vreo 7 – hahaha.
Plăcinta este atât de simplu de făcut… și atât, atât de bună. Eu personal nu mănânc așa dulce deci toate preparatele pe care le fac sunt mai puțin dulci. Spun asta de la început ca să știți să adăugați mai mult zahăr dacă preferați mai dulce.
porții
1 tavă
timp
1h 30 min.
dificultate
ușor
cuisine
greek
1.La foc mic punem o oală în care turnăm laptele, zahărul și vanilia. Spuneam mai sus că eu adaug doar 150 de grame de zahăr așă că acum este momentul să gustați și să adăugați sau nu zahăr în plus. Când zahărul s-a topit, adăugăm în ploaie grișul. Cu un tel amestecăm continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Se fierbe crema până se îngroașă (aprox. 10 minute).
2.Când crema s-a îngroșat, luăm oala de pe foc, adăugăm 50 de grame de unt, amestecăm și acoperim crema cu o folie alimentară pentru a păstra o textură cremoasă. Dacă nu punem folia peste cremă, se va forma o crustă ce nu-i prea plăcută. Lăsăm crema la răcit 30-40 de minute. Trebuie să ajungă la temperatura camerei.
3.Ungem o tavă cu unt și începem să adăugăm din foile de plăcintă. Fiecare foaie trebuie unsă bine cu unt topit! Repetăm procesul până finalizăm baza plăcintei – însemnând 6 foi unse cu unt.
4.Într-un bol amestecăm cele două gălbenușuri după care le adăugăm în crema de griș. Omogenizăm totul și turnăm compoziția peste foile unse cu unt. Nivelăm crema și repetăm procesul foilor unse cu unt până terminăm cele 6 foi de plăcintă.
5.Adăugăm plăcinta la cuptorul încins la 180 de grade și o lăsăm până se rumenește. În cuptorul meu a stat doar 20 de minute.
6.Într-un castronel am amestecat zahărul pudră cu scorțișoara și am pudrat plăcinta (la 15 minute după ce am scos-o din cuptor).
Noi servim plăcinta caldă. Este mult, mult mai bună așa. O încălzim de fiecare data când vrem să servim și oricum a rezistat doar o zi :))))
S-avem pofta!