POVESTEA MEA

Știu e funny, dar nu mai este așa de funny când ți se întâmplă ție. Recunosc că până de curând am fost foarte ignorantă la treburile de genul acesta. Eu chiar IUBESC mâncarea și de curând am aflat că am alergie cu efect intarziat la gluten, lactate de vacă și capră, arahide și semințe de floarea soarelui. O să scriu povestea mea pe scurt pentru că este food-related și poate sunt persoane care se află în aceeasi situație și prezintă interes acest subiect.
 
De ceva timp am avut semnale din partea organismului că ceva nu este în regula așă că m-am decis să fac testul pentru alergii alimentare cu efect intarziat. Testul se numește Imupro 300, proba de sânge se trimite către un laborator în Germania, aștepți aprox. 3 săptămâni, timp în care o rupi pe gluten și lactate sperând să nu ai răspuns pozitiv chiar la ele. Testul costă între 2.500 – 2.700 de RON și (din ce știu eu) sunt doar 3 cabinete care colaborează cu acest laborator din Germania. Mai multe detalii aici.
 
Rezultatul a venit împreună cu foarte multe informații utile, o carte cu rețete personalizate și un plan de bătaie destul de strict. Pentru o perioadă am exclus aceste alimente din viața mea, chiar dacă sufletul meu plânge după croissant cu unt. Abia aștept să mănânc iar o pizza în locul meu preferat.
 
Înainte de a afla asta, din bucătăria mea nu lipsea untul, brânza de capră și pâinea cu maia. Cum s-a ajuns aici? Habar n-am, eu nu făceam oricum excese de gluten, mereu alegeam varianta integrală în tot ce cumpăram ( paste integrale, pâine cu maia etc.). Ce vreau să zic este că mereu m-am ferit de făina albă ultra mega procesată. Anyways, nu mai contează.  Am înlocuit untul normal cu unt Ghee (unt purificat – prin procesul de producție se elimină proteina din lapte și este mai ușor de digerat), pâinea o fac eu acasă din făină de orez și hriscă, pastele din făină de porumb, năut, mazăre, orez. Dar o să vedeți și voi pentru că o să tot spamez internetul cu rețete gluten și dairy free. Muhahaha

Later edit: Dupa o pauza de aproximativ 1 an jumate, am reintrodus in alimentatie aceste alimente si… sunt ok! Cu masura, tolerez aceste alimente. 😀

cum fierem cerealele fara gluten?

Quinoa
 
În primul rând quinoa… de ce? O găsesc peste tot și este foarte sănătoasă. Nu că sunt eu specialist, dar m-am documentat foarte mult cu privire la alimente și așa am descoperit că această cereală este foarte sănătoasă. 
Totuși, quinoa poate avea un gust amar dacă nu este clătită înainte de a o fierbe. Cică are un strat natural, numit saponină dar din fericire scapi ușor de acest aspect prin clătire cu apă!
Bogată în proteine, fibre și magneziu, se găsește sub mai multe culori: albă, neagră sau roșie însă indiferent de culoare ea fierbe la fel.
Eu mănânc quinoa în salate sau ca garnitură la carne.
 
La o măsură de quinoa se adaugă 2 măsuri de apă/supă.
Timp de fierbere – 20 de minute.
 
Mei
 
Meiul este o cereală care poate fi mâncată în combinații atât dulci cât și sărate. Mie îmi place meiul în combinație cu mazăre și unt ghee sau terci de mei cu măr copt și scorțișoară. Știu că multe mame folosesc această cereală în perioada de diversificare a dietei bebelușilor but what can I say…I love being a baby.
 
La o măsura de mei se adaugă 3 măsuri de apa/supa.
Timp de fierbere – 25 de minute.
 
Orez
 
Culmea este că orezul este cereala mea preferată… noroc că este fără gluten de la mama natură că altfel eram foarte supărată. Adooor orezul, în mod special orezul basmati. Nu cred că are sens să scriu foarte multe despre orez…toți știm despre el, e vedetă. Totuși, timpul de fierbere diferă în funcție de tipul și culoarea orezului. Eu astăzi am ales să scriu despre orezul basmati pentru că asta mănânc cel mai des.
 
Orez basmati alb:
 
La o măsură de orez basmati se adaugă 2 măsuri de apă.
Timp de fierbere – 12-15 minute
 
Orez basmati integral și/sau negru/roșu:
 
La o măsură de orez basmati integral se adaugă 3 măsuri de apă.
Timp de fierbere – 30 de minute
 
Hriscă
 
Pentră că ocazional dezvolt obsesii, pot spune că hrișca este on my top fav. Nu am gătit în viața asta prea mult cu ea, dar acum mănânc frecvent și chiar îmi place! Personal, eu cred că este cea mai apropiată cereală de grâu. Pâinea din hriscă este extraodinară.
Cel mai des adaug hrișca în salata tabouleh, în locul bulgurului. 
 
La o măsură de hriscă se adaugă 2 măsuri de apă/supă.
Timp de fierbere – 30 de minute.
 

Ovăz

Am mâncat atât de mult ovăz în această viață încât mă mir că nu m-am transformat într-o iapă. Anyways, este o cereală foarte cunoscută așa că nu o sa ofer atât de multe detalii. Ce este totuși important este faptul că dacă ai probleme cu glutenul trebuie să cumperi doar ovăz certificat fără gluten. De ce? Pentru că, din păcate, mulți dintre producători procesează ovăzul în aceeași moară pe unde trec și cerealele care conțin gluten și inevitabil se produce contaminarea. And one more thing – ovăzul normal costă 2 lei, ovăzul certificat ca fiind fără gluten costă 15 lei. De parcă nu-i destul că ai problema cu glutenul trebuie să și plătești pentru asta. Haha.

 
La o măsură de ovăz se adaugă 3 măsuri de apă/lapte.
Timp de fierbe – 10 minute ( mai lichid)
                         – 15 minute ( mai solid)
 
 Amarant
Amarantul este o rudă îndepărată de-a lu’ Quinoa. Ca și dimensiune este mai mare decât quinoa însă la gust seamănă foarte tare așa că dacă îți place quinoa…sigur o să-ți placă și amarantul. Eu de obicei mănânc cu scorțișoară și nuci, dimineața.
 
La o măsură de amarant se adaugă 3 măsuri de apă.
Timp de fiebere – 20 de minute

 

Acestea sunt cerealele pe care eu le mănânc acum. Ar mai fi cateva fără gluten însă nu le-am testat încă: soriz, orz, kamut și teff. Ah.. și porumbul este fără gluten, din fericire! Revin curând cu rețeta mea de pâine care m-a salvat maxim!