BuCATARIA MALDIViana (dhivehi)

Am ales ca prima poză să fie una cu frunze de curry pentru că mi se pare cea mai reprezentativă. Am gustat pentru prima oară un curry de la mama lui și de atunci am mâncat în fiecare zi. Indiferent ce alegeam să mănânc, nu ratam și-un curry. How obsessed am I? Haha

În bucătăria maldiviană (sau Dhivehi cum se mai spune) cele mai consumate alimente sunt peștele, mai ales cel oceanic, homarii, fructele de mare dar și mielul și vita. Bucătăria maldivă te încântă cu gusturile deosebite, condimente multe indiene, fructe exotice și mult lapte de cocos. Pentru mine a fost paradisul culinar și asta pentru că oricum adoram mâncarea indiană dar și pentru că 80% are la bază produse ce nu conțin gluten sau lactate. Iuhuu!

Chiar am rămas plăcut impresionată de toate preparatele de acolo și cel mai tare mă bucur că am păstrat legătura cu bucătarul șef, Raminda, un om atât de calm și bun care îmi mai trimite rețete pe mail și bineînteles că o să ajungă câteva și pe aici. Hehe

Mai jos las câteva preparate care mie mi-au plăcut super mult!

garudhiya

Garudhiya este supa lor tradițională și conține ton, lapte de cocos, turmeric, ardei iute și câteva verdețuri d-ale lor. Delicioasă și spicy!

 

Mas Huni

Acesta ar fi un mic dejun tradițional în Maldive. Mas Huni este compus din ton local. bucățele de cocos, chilli și ceapă. O combinație interesantă.

Lipie Dhosa

Așa cum spuneam mai sus, pentru mine a fost o experiență culinară de vis pentru că am avut multe variante gluten and dairy free. Din păcate au fost și câteva pe care nu am putut să le gust deși mi-aș fi dorit. De exemplu Roshi (chapati) niște lipii care arătau extraordinar dar aveau gluten însă am descoperit dhosa care este o lipie făcută din orez fermentat…nu pot să explic cât de bună a fost și cât m-am îndoit că nu are gluten până mi-a explicat Raminda care este procesul de producție. Complicat, dar sigur o să fac și eu rețeta.

moong dal curry

Curry de linte. Un mix de linte mai exact și fasole mung. Un vis.

chana masala sau channay

Un soi de năut mai măricel cu garam masala, ceapă, ghimbir, roșii, coriandru, piper, usturoi și amchoor.

vegetable korma

Korma fac și eu destul de des acasă. Acum știu ce-mi lipsea… frunzele de curry!

STIR-FRIED MUSHROOMS & BAMBOO SHOTS WITH BRINJAL

Ce mi-a plăcut în Maldive a fost că existau multe variante vegetariene iar mie chiar îmi plac mult legumele. Și carnea, dar cumva  mănânc mai multe legume decât carne. Aici avem un stir-fry de ciuperci, bambus și vinetele d-ale lor. Bun rău.

thai lemongrass chicken drumsticks with coriander salsa

Nu le au ei cu plating-ul dar gustul este unic. Ciocănele de pui cu lemongrass și o salsa de coriandru. I will miss this taste.

bhindi tamarind curry

Un curry de bame. Bunicel, însă cel mai mult mi-a plăcut curry-ul de miel. Din păcate n-am apucat să-l fotografiez pentru că îl serveau doar la cină și eu dacă n-am lumină la poze nu mă bag.

MALDIVEs's FRUITS

Let’s talk about the fruits now…. cum eu nu sunt o persoană care se omoară cu deserturile, din nou a fost PERFECT pentru că aici am mâncat fructele mele preferate. Mango, papaya, guava, baby banana, nucă de cocos, passion fruit, ananas, dragon fruit și pepene mult.

Tot ce am pozat este local, luat direct din pom. Insula pe care am fost noi este una mai măricică ( aprox. 1 km) și au plantații de toate. Cea mai bună banana bread pe care am mâncat-o în această viață a fost aici. Fără gluten și foarte aromată. Am rețeta, o împart! No worries.

Namaste